Toeristenbelasting

Voor personen die in de gemeente Haarlemmermeer verblijven en niet staan ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie van de gemeente Haarlemmermeer, wordt toeristenbelasting geheven.

Wie betaalt de toeristenbelasting?

Voor het houden van verblijf binnen de gemeente Haarlemmermeer in bijvoorbeeld hotels, pensions, campings, bed and breakfast, Airbnb e.d. tegen een vergoeding door personen die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisregistratie persoonsgegevens van de gemeente Haarlemmermeer zijn opgenomen, wordt onder de naam 'toeristenbelasting' een directe belasting geheven. Belastingplichtig is degene die gelegenheid biedt tot het hiervoor bedoelde verblijf. Gaat u een bedrijf beginnen dat gelegenheid gaat bieden voor overnachtingen (hotel, pension, jeugdherberg, camping of B&B) dan moet u uw bedrijf ten behoeve van de toeristenbelasting aanmelden. Het aanmeldingsformulier kunt u downloaden.

Particuliere vakantieverhuur via o.a Airbnb

Biedt u een woning of logies aan via verhuurwebsites als Airbnb? Ook dan bent u verplicht toeristenbelasting af te dragen over het aantal betaalde overnachtingen. Op het moment dat u start met het aanbieden van particuliere (vakantie)verhuur dient u zich dan ook voor de toeristenbelasting aan te melden. Het aanmeldingsformulier kunt u downloaden.

Tarieven

Het tarief bedraagt 6,05 procent van de ‘verblijfsvergoeding'.

Aangifte

Na afloop van het kalenderjaar ontvangt u een aangiftebiljet. Dit aangiftebiljet vult u in en stuurt u met een kopie van het nachtverblijfregister weer op. De gemeente zal uw aangifte controleren en daarmee de hoogte van de aanslag toeristenbelasting vaststellen. Ook is het mogelijk om de aangifte digitaal te verzorgen.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de aanslag? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken.